[food]

Geniet alvast in de keuken en aan tafel!

Op deze pagina vindt U mogelijk interessante recepten.  Verwacht U aan eenvoudige, lekkere recepten die hun succes bewezen hebben in een beperkte kring (namelijk bij mij thuis en wat vrienden).  Behalve wanneer het noodzakelijk is zullen de beschrijvingen kort en bondig zijn. Ik hou me zelf zelden aan het recept en laat nog een beetje aan de verbeelding over…

Klik op de knop of scroll verder naar beneden.

[travel]

Rond de wereld in een paar clicks!

Hoe herinner je de reizen waarvan je zo genoot? Door de foto’s keer op keer te bekijken, of door er een verhaal over te schrijven. Zo beleefde ik onze korte reizen…

[energy]

Groene energie maakt onze planeet beter!

We hebben maar één planeet, dus kan je er maar beter over waken dat ze zo lang mogelijk meegaat. Maar niet alle neuzen wijzen in dezelfde richting…

Hoe begin je aan een politieke carrière?

Je kan er beter ver van weg blijven! Lees mijn verhaal over hoe ik het aanpakte

Nog zin in verhalen?

Lees dan zeker de opinies die ik geschreven heb over verschillende geëngageerde topics die deel uitmaken van het leven

Nog zin in verhalen?

De liefde van de man gaat door de maag

Perfect zoet deeg

250g boter 200g poedersuiker 500g bloem 4 eierdooiers eventueel cacaopoeder bijvoegen voor chocoladekoekjes. 10 minuten op 200° in de oven.

Auberginetorentje

dit is uiteraard een klassieker in de italiaanse keuken, maar laat je daar niet door afschrikken, je hoeft niet perse vloeiend italiaans te spreken om er een lekker gerechtje van te maken. hier is een eenvoudige versie: één: gegrilde aubergines. Eén aubergine is voldoende voor één of twee personen, snij in plakken van ongeveer 1…

Vanillehartjes

voor 12 stuks: 150g boter, 225g bloem, 125g griessuiker, 2 druppels vanille-essence alles mengen en uitrollen, vormpjes uitsnijden, 15 min bakken in een heteluchtoven op 180°

Lasagne

Speciaal voor al die mensen die vanavond slechte lasagne gaan eten die uit een metalen schotel komt van … (je lievelingswarenhuis). Er zijn amper makkelijker recepten te vinden (oké, een ei bakken is misschien nog wat makkelijker) en het resultaat is zeer lekker: pot nummer 1: gehakt en ajuin bakken, gepelde tomaten uit blik (of…

Taartbodem

250 gr bloem 125 gr boter 100 gr poedersuiker 2 eierdooiers 1-2 eetlepels koud water boter en poedersuiker mengen, bloem en eierdooiers erdoor roeren, je krijgt een mengsel als grof broodkruim, water toevoegen. met zo weinig mogelijk bewegingen een deegbal maken (het deeg mag niet glad worden, best met een vork ofzo), dikke worst van…

Kantonees varken

in blokjes gesneden varkensvlees rollen in maïszetmeel met geklopt ei en peper/zout en bakken in de wok (gebakken vlees opzij leggen). look en gember fruiten, ananas en sojascheuten kort bakken (de sojascheuten moeten krokant blijven), suiker op doen en blussen met balsamicoazijn. saus binden en vlees toevoegen. je kan van dit kantonees varken makkelijk een kantonese…

de havermoutkoekjes voor #mfl2011

dit is het recept voor de enige echte havermoutkoekjes voor Music for Life 2011 (door Kristien van Ketnet ook wel haverkoekjes genoemd…). De koekjes hebben niet alleen 300 EUR opgebracht voor een goed doel, maar hebben er ook voor gezorgd dat de kinderen bezoek gekregen hebben van Ketnet, dat ze op tv geweest zijn aan…

Scampi om vingers af te likken

16 grote gepelde scampi 1/2 tl pili-pili 5 zwarte peperkorrels 1 kaneelstokje 2 el zonnebloemolie 2 teentjes knoflook 2 cm gember 1 sjalotje 2 el water 2 el bruine suiker peper en zout lente-uitjes balsamico-azijn telkens 2 scampi aan een half satéstokje rijgen. roerbak stukjes gebroken kaneel, de peperkorrels en pili-pili in een droge wok…

Gratin

dit is een lekker aardappelgerecht dat vrij eenvoudig klaar te maken is (neemt wel wat tijd in beslag) en dat je bij verschillende schotels kunt serveren.  ikzelf eet er curryworst en tomaatjes bij! wanneer je een grote portie (een grote ovenschaal) van dit gerecht wil maken moet je het absurd lang in de oven zetten,…

Mexicaanse lekkernij

ik gebruik even deze benaming omdat we het maar over één ding eens zijn: het is een lekkernij.  de benaming is dan ook niet zo belangrijk, maar het oorspronkelijke recept noemt ‘burrito’s met gehakt en bonen’.  het is typisch mexicaans waarbij de kommen met eten op tafel staan en waar iedereen naar eigen smaak kan…

Krokante polentakoekjes

175 gr boter 175 gr suiker 250 gr polenta (te vinden bij Delhaize, staat bij de pasta, een zakje van 500 gr met een geelachtig poeder) 100 gr bloem 2 grote eieren (of 3 kleine, of 2 kleine en een eierdooier,…) fijngehakte schil van 2 à 3 sinaasappelen, dit komt uit het originele recept van…

Broodpudding met chocolade

300 gr oud brood en sandwiches een halve liter melk 150 gr bruine suiker 1 ei, gesplitst 100 gr rozijnen kaneel een halve liter melk aan de kook brengen en de bruine suiker (kandijsuiker) en vanillesuiker erin smelten. het brood in kleine stukken scheuren en door de melk roeren (gebruik alles van het brood, het…

Tagliatelle boscaiola

misschien eerst een beetje geschiedenis: boscaiola staat voor “houthakkersvrouw”.  Kennelijk hadden die vroeger niet veel meer te doen dan paddestoelen plukken terwijl hun man bomen aan het omhakken was.  Dat de houthakkersvrouw in die hoedanigheid een uitstervende soort is hoeft niet te verbazen (niet altijd hadden ze de omvallende boom zien aankomen).  Diegene die toch…

Tortillataart

1 ui, 1 rode paprika, 1 rijpe avocado, champignons, maïs 1 pak tortilla’s (de pannenkoeken) 500 gr gehakt 1 blik chilibonen, zure room, salsasaus, geraspte kaas Mexicaanse kruiden Ui, paprika en champignons bakken, gehakt bijvoegen en bakken tot het gaar is, chilibonen en kruiden toevoegen en laten pruttelen, op het laatste de maïs er nog…

Moussaka

1 niet te grote courgette en 1 volledige (grote) aubergine 500 gram gehakt (ik neem kip, echte moussaka is met lam) 1 klein blikje tomatenpuree 2 uien 3 tomaten 100 gram geraspte kaas voor korstje, er boven fetakaas gebrokkeld halve liter, niet te dunne, bechamelsaus (zelfgemaakt) met een beetje emmentaal bijgevoegd en muskaatnoot. 2 teentjes…

Caipirinha/mojito/margarita

caipirinha: origineel: 1 limoen in 4 snijden, 1 lepel suiker of rietsuikersiroop, 1 shot cachaça (aguardente), 1/2 glas gemalen ijs.  Zo wordt ie opgediend in de betere cantina of chiringuito. the real stuff: tegenwoordig vind je makkelijk cachaça (bijvoorbeeld 51), dus kan je het als volgt doen: 1 limoen persen, evenveel cachaça, rietsuikersiroop en veel gemalen…

Patatas bravas

methode 1: aardappelschijven in 1 laag schikken in een ovenschaal, bestrijken met olijfolie en zout over strooien, 45 min. bakken op 190° in de oven. methode 2: voorgebakken aardappelen in de frituur bakken (gaat ongeveer 10 maal zo snel).  Je kan een paar uur op voorhand al aardappelen schillen, in plakjes snijden en voorbakken in de…

Mexicaanse canneloni

12 canneloni’s 500 gr gehakt 1 avocado 2 chilipepers 1 blik gepelde tomaten 1 blik maïs 50 gr geconcentreerde tomaat 50 gr boter 70 gr bloem 1 liter melk komijnpoeder curcumepoeder nootmuskaat 1 blokje pure bittere chocolade 1 teentje look 1 flesje mexicaans bier 300 gr geraspte cheddar verwarm de oven voor op 180° doe…