zonnepanelen 300 EUR … of minder

Kort na de bekendmaking dat alle eigenaren van zonnepanelen gemiddeld 200 EUR zouden moeten betalen voor het “dubbel gebruik” van het distributienet kreeg ik van mijn elektriciteitsleverancier een factuur in de bus.  Ik had gerekend op 250 EUR (5000kWh aan 50 EUR per 1000kWh) maar het was in werkelijkheid nog meer.

… of meer

overal is te lezen dat een eigenaar van zonnepanelen gemiddeld 200 EUR zal moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.  In feite gaat het om 50 EUR per kW en de gemiddelde installatie in Vlaanderen bedraagt 4kW.  Dus krijgen mensen met meer zonnepanelen een hogere factuur in de bus.

zonnepanelen 200 EUR

vandaag effe gegoogeld naar “zonnepanelen 200 EUR” omdat ik op het nieuws hoorde dat vanaf begin volgend jaar de eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding van gemiddeld 200 EUR moeten betalen. Ik kreeg resultaten van gva.be, tijd.be, knack.be, hln.be, de redactie.be,…  Frapant was dat alle artikelen zowat hetzelfde waren, op punten en komma’s na.

de weg naar gratis elektriciteit

ik betrad de weg naar gratis elektriciteit lang geleden, in een tijd dat er nog voldoende olie was.  Een windmolen was een bezienswaardigheid in Holland, zonne-energie diende alleen om een mooi kleurtje te krijgen.  En toen kwam de opwarming van de aarde.  En toen kwam Kyoto en werden er kleine initiatieven genomen om energie te […]