caipirinha:
origineel: 1 limoen in 4 snijden, 1 lepel suiker of rietsuikersiroop, 1 shot cachaça (aguardente), 1/2 glas gemalen ijs.  Zo wordt ie opgediend in de betere cantina of chiringuito.

the real stuff: tegenwoordig vind je makkelijk cachaça (bijvoorbeeld 51), dus kan je het als volgt doen: 1 limoen persen, evenveel cachaça, rietsuikersiroop en veel gemalen ijs.

easy living: bij gebrek aan cachaça zou je witte rum kunnen gebruiken (Anejo Blanco van Havana Club).  Maar vooral de limoen is een moeilijk punt, want die ligt bijna nooit zomaar bij je thuis, gebruik daarvoor Pulco limoen (te vinden bij Delhaize), het equivalent van geperste limoenen.

Je kan ook makkelijk een cvo maken (een caipirinha voor onderweg): evenveel Pulco limoen als cachaça, ongeveer de helft aan rietsuikersiroop (afhankelijk van je smaak, proef voldoende om zeker te zijn).  In de vriezer leggen om goed koud te laten worden en ideaal voor op een festival (misschien moet je een bus van melk nemen omdat petflessen niet binnen mogen op een festival).  Let wel op want normaal gezien doe je ijs in je glas, hier is de cvo praktisch onverdund.

mojito:
verse muntblaadjes en een theelepel rietsuiker fijnstampen in een glas, 5 cl rum bijvoegen, het sap van 1 limoen en eventueel 5 cl spuitwater.  gemalen ijs toevoegen en een takje verse munt als versiering.

doordat je verse munt in huis moet hebben is dit geen voor de hand liggende bereiding.  je kan natuurlijk zelf munt groeien, dat past in ieders kleine kruidentuin.

wanneer je spuitwater gebruikt is het moeilijk om de mojito exact zoet genoeg te krijgen, je kan dan het spuitwater vervangen door witte limonade (genre sprite).

margarita:
in principe is dit de moeilijkste van de drie om te maken, maar je kan het eenvoudig houden en dan is het in een paar minuten klaar.  de verhouding voor een margarita die vlotjes binnen loopt is als volgt:

maak een mix van 1 glas water, 1 glas pulco limoen en een half glas rietsuiker; deze mix doe je maal 2 en daarbij doe je 1 glas triple sec (de goedkope uit de Aldi is voldoende, cointreau kan natuurlijk ook) en 1 glas tequila.

tot hiertoe is het kinderspel, maar nu moeten we er een maragrita van maken.  in een speciaalzaak staat die klaar in een machine die continu ijs draait (zoals die gekleurde drankjes die je vaak aan zee ziet), in je glas krijg je dan een margarita waarin je een rietje recht kan zetten.  probeer het te simuleren op de volgende manier: ijs malen zoals je dat zou doen voor caipirinha/mojito, dan in een mixer steken samen met de vloeistoffen van hierboven en een volle minuut op hoge snelheid mixen.  het ijs wordt nog fijner gemalen en de margarita is klaar.  bij gebruik van deze methode volstaat het om in de mix maar de helft van het water te gebruiken.

deze drie zijn altijd goed voor een geslaagd drankje, maar wanneer je midden in de zomer met wat vrienden in de tuin zit zal het bijzonder goed smaken.  wil je veel moeite doen maak er dan de patatas bravas bij en/of een tortilla.

kleine tip: het ijs crushen door het in een handdoek te doen en ermee op de grond te meppen is oké, maar met een machientje zal het een veel beter resultaat geven.

let op: de recepten hierboven zijn ietwat straffer dan wat je op café krijgt.  als je er op café makkelijk drie op krijgt moet je het hier misschien tot één beperken (tenzij je thuis bent, then go for it).

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *