300 gr oud brood en sandwiches
een halve liter melk
150 gr bruine suiker
1 ei, gesplitst
100 gr rozijnen
kaneel

een halve liter melk aan de kook brengen en de bruine suiker (kandijsuiker) en vanillesuiker erin smelten. het brood in kleine stukken scheuren en door de melk roeren (gebruik alles van het brood, het is een goed idee om ook de korsten te gebruiken, maak ook geen onderscheid tussen wit of bruin brood). laat dit een tijdje sudderen terwijl je roert, zodat je een brij krijgt. rozijnen erdoor roeren (zoveel je zelf wil) en eigeel erdoor roeren. kaneel toevoegen naar smaak (ongeveer een eetlepel). het eiwit opkloppen tot het stijf is en door de brij lepelen. in een bakvorm gieten en ongeveer een uur bakken op 175° (ik gebruik een heteluchtoven).

en dan voor de chocolade ganache: eigenlijk moet je die maken au-bain-marie, maar als je vindt dat het te lang duurt kan het ook eenvoudig door de chocolade te smelten in een pannetje op het vuur. gebruik in ieder geval ongeveer het volgende recept: smelt 10 gr boter en voeg er 75 à 100 gr chocolade aan toe, wanneer alles gesmolten is roer je er 10 gr bloemsuiker onder. de warme ganache over de versgebakken broodpudding gieten (maak er een mooi laagje van) en klaar is kees.

tip: wanneer je de broodpudding in de koelkast laat afkoelen vormt de ganache een krokante pel chocolade (wel moeilijk om te snijden, maar lekker).

nog een tip: je kan de rozijnen vooraf overgieten met rum, gewoon aan het begin an je kookavontuur, zodat ze een extra smaakje geven.

en nog een laatste tip: vermits je bijna een half brood nodig hebt zal je niet altijd genoeg oud brood bijeen krijgen.  vries daarom je stukken oud brood in, zo blijven ze goed totdat je tijd hebt om aan de broodpudding te beginnen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *