Stel dat er in je buurt voldoende zonnepanelen staan, of eventueel nog andere bronnen van groene energie, zou het dan mogelijk zijn om bij een stroompanne energie te krijgen onafhankelijk van het elektriciteitsnet?

Volgens een project in Frankrijk is dit geen probleem, zij zijn er in geslaagd om een ganse buurt van het net te halen:

Na enkele maanden van testen door teams van ERDF en SOCOMEC op een experimenteel platform in Seine-et-Marne van EDF R&D – genaamd Concept Grid – werd een eilandwerking van een volledige buurt gedurende de 5 uur gerealiseerd. De operatie maakt deel uit van een smart solar demonstratieproject, genaamd Nice Grid in Zuid-Frankrijk.

Er werd een energieopslagsysteem geïnstalleerd met een besturingssysteem, speciaal ontworpen om ontkoppeling en heraansluiting van de buurt op het primaire elektriciteitsnet te beheren. In ontkoppelde modus of ‘eilandwerking’ blijven de industriële afnemers voorzien van stroom afkomstig van pv-productie en Socomec energieopslagsystemen SUNSYS PCS.

Bij een onvoorziene eilandwerking, bijvoorbeeld ten gevolge van stroomuitval, zal de buurt enkele seconden spanningsloos zijn voordat deze weer van energie wordt voorzien dankzij de ‘blackstart’-functie van de storage omvormers SUNSYS PCS. In het HS / LS transformator station staan vier SUNSYS PCS convertors van 66 kilowatt  geïnstalleerd. Zij beheren het laden en ontladen van een 620 kilowattuur SAFT lithium-ion batterij container. Wanneer de PV-productie groter is dan het verbruik, worden de batterijen opgeladen hetgeen de tijdsduur in eilandwerking verlengt.

Bron: Elektricien

Deze aanpak lijkt me ook mogelijk op de Belgische markt, het zou de distributienetbeheerders enerzijds de kans geven om hun netwerk beter te balanceren, maar tevens tonen ze dan hun meerwaarde: de distributienetbeheerders nemen de investering voor hun rekening en vragen een billijke vergoeding voor het gebruik van het distributienet.  Het andere scenario is dat elke gebruiker van hernieuwbare energie individueel de investering doet en elk op zich in eilandbedrijf gaat werken, waardoor de meeropbrengst van de decentrale hernieuwbare energie verloren gaat (wat werkelijk schandalig zou zijn) en tot gevolg heeft dat de distributienetbeheerder buitenspel gezet wordt (met minder inkomsten tot gevolg waardoor de kosten door nog minder mensen moeten gedragen worden).

Het huidige scenario, waarbij de meeropbrengst van decentrale hernieuwbare energie wel kan gebruikt worden, maar waarbij de eigenaren op een niet-billijke manier gefactureerd worden voor het “dubbele” gebruik van het distributienet wordt hopelijk door een rechtbank verworpen (zoals het in het verleden al gebeurde toen de CREG ervoor verantwoordelijk was).  Dit zou de distributienetbeheerders nopen tot een betere oplossing.