Ik heb de afgelopen dagen al een paar keer moeten uitleggen wat helikoptergeld is. In het kort: geld dat rechtstreeks aan de mensen gegeven wordt, net alsof je met een helikopter boven een drukke straat gaat vliegen en geld in het rond strooit.
Waarom zouden we dat doen? Om de economie een zetje te geven.

De Europese centrale bank geeft gratis geld aan de banken, maar die slagen er niet in om het geld in de economie te krijgen. Vooraanstaande economen opperen daarom het idee van helikoptergeld, want per slot van rekening zijn het de burgers zoals u en ik die de economie doen draaien, maar door de aanhoudende “besparingen” van de regering hebben we geen geld meer om in de economie te pompen.
Laten we daarom de volgende mogelijkheden bekijken om onze economie te stimuleren:
– Elk gezin krijgt 1000 EUR op de rekening. Laat maar komen, ik heb al voldoende ideeën om geld uit te geven aan materialen die een positieve invloed hebben op mijn energieverbruik, zoals een slimme thermostaat en een systeem om niet-verbruikte zonne-energie op te slaan. Voor 1000 EUR extra kan ik onze zolder verder in orde brengen en investeren in slimme rookmelders.
– Gezinnen kunnen geld lenen aan 0% rente. Willen we de banken toch een nuttige rol laten spelen dan kunnen ze ons geld lenen zonder dat het ons iets kost (250 EUR dossierkosten kunnen nog wel). Ook hiervoor heb ik al plannen: onze keuken is aan vervanging toe en 15000 EUR is dan snel uitgegeven. Deze manier van werken garandeert ook dat het geld direct in de economie komt, de 1000 EUR op de rekening zal mogelijk niet door iedereen gespendeerd worden.
– Starters kunnen geld lenen aan 0% rente. En waarom ook niet andere bedrijven, vooral KMO’s die dan hun plannen kunnen verwezenlijken. Ik zou met het geld een zaak starten in bijberoep, een start-up in het domein van 3D printing en laser cutting. Mijn eerste project is er trouwens één voor het goede doel: gratis computerkracht voor een gemeenteschool, met op maat gemaakte behuizingen. De bestaande computers worden opnieuw gebruikt voor een opvoedkundig project binnen de school.
Zijn er dan geen goede redenen om het niet te doen? Nee, eigenlijk niet. Al kan ik me indenken dat het er toch niet van gaat komen. Met de huidige manier van werken wordt de economie niet gestimuleerd, maar het enige nadeel is dat iedereen armer wordt, behalve de rijken. En de regering wil koste wat kost bewijzen dat we nog niet genoeg inleveren, dus past helikoptergeld niet in hun strategie. Ik blijf echter hopen dat het gezonde verstand het kan winnen van het dogma.