Stel dat je een put van 4,2 miljard moet vullen, of tenminste: stel dat het je boodschap is, dat er een put van 4,2 miljard moet gevuld worden. Het verschil kan groot uitvallen, want de put waarover we het hebben lijkt te vergroten naargelang de nood aan een groot getal.

Ik heb al uitgelegd dat het creëren van een tekort een mooie strategie is om het mes te kunnen zetten in een uitgavenpost, laten we voor de eenvoud deze post “sociale zekerheid” noemen. De sociale zekerheid zorgt ervoor dat je in België een noodzakelijke operatie kan ondergaan voor een bedrag van 100 EUR, dat je voor een doktersbezoek maar enkele euro betaalt, dat de geneesmiddelen die je koopt je geen maandloon kosten. Op het eerste zicht lijkt het geen goed idee om zo’n mooi initiatief af te schaffen.

En nochtans is besparen in de sociale zekerheid een hoofdpunt voor de NV-A. Om dat te verwezenlijken gebruikt de NV-A de techniek van de demagogie: het vergelijken van appelen en peren. Zo zou je kunnen vertellen dat een besparing ter waarde van 0,1% van het bbp gelijk is aan 4 miljard, niet toevallig ongeveer wat er nodig is om de put van 4,2 miljard op te vullen (de 200 miljoen die overblijft zou Europa door de vingers kijken). Iedere persoon die logisch redeneert zal zeggen: 0,1% van het bbp, dat is niet veel, dus laten we maar gauw besparen.

Maar misschien kunnen we de ballon ook gewoon doorprikken. Ten eerste, er is geen relatie tussen het bbp en de sociale zekerheid, zoals ik al zei, appelen met peren vergelijken. Ten tweede is het besparen van een bedrag van 4 miljard in de sociale zekerheid maar op één manier haalbaar: het verschuiven van de baten van de sociale zekerheid naar de privé. Want wanneer je noodzakelijke operatie niet meer terugbetaald wordt door de sociale zekerheid zal je een andere manier moeten vinden, bijvoorbeeld door een verzekering af te sluiten bij een private verzekeraar. Zo’n verzekeraar is een bedrijf als KBC, goed voor ettelijke miljarden winst per jaar, duidelijk een bedrijf dat puur uit mededogen met de medemens ons een zeer goed aanbod zal maken voor een verzekering. Want de werkelijke kosten van een operatie, een doktersbezoek of geneesmiddelen zullen niet zomaar dalen, eerder nog stijgen wanneer we het initiatief aan een privébedrijf overlaten.

Wanneer we de volgende keer naar de stembus gaan moeten we misschien niet meer de vraag stellen voor welke partij je wil stemmen, maar vragen of je ermee akkoord gaat om bij elk doktersbezoek 25 EUR te betalen in plaats van enkele euro’s. Ga je niet akkoord, dan krijgt de NV-A je stem niet.