Om de economie in Europa uit het slop te halen geeft de Europese Centrale Bank gratis geld aan de banken.  Die banken moeten het in de economie pompen om Europa er weer bovenop te helpen.  Lijkt een logische stap wanneer de economie zoals in Europa elke maand slechter presteert dan de vorige.

Honderden gratis miljarden verder en de banken krijgen de economie geen centimeter vooruit (binnen een paar zinnen de reden daarvoor).  Geen nood, zegt OpenVLD, laat de gewone man zijn spaargeld investeren, dan krijgen we de economie wel op het juiste spoor.  Meer nog, het voorstel is om de spaargelden te investeren in KMO’s, zodat die de kar kunnen trekken.

Niet dat ik dit het ultieme voorstel vind, maar er zit wel een kern van waarheid in.  De miljarden die de banken investeren halen niks uit omdat die nooit bij de juiste personen geraken.  De kerntaak van een bank is om miljarden winst te maken en investeren in KMO’s geeft nooit zoveel “return on investment” als investeren in grote bedrijven.  De reden waarom is pervers:  de banken investeren in bedrijven die het goed doen op de beurs.  Stel dat de bank investeert in een bedrijf dat een goed resultaat haalt door 3000 werknemers te ontslaan.  Voor de economie doet dat niets goed, maar door het ontslaan van 3000 mensen krijgt het fictieve bedrijf een hogere waarde per aandeel op de beurs.  De bank die daarin geïnvesteerd heeft zal daarom ook goede resultaten halen.

De werknemers van het fictieve bedrijf krijgen hun C4, de aandeelhouders krijgen geld, de bank krijgt nog meer geld, de aandeelhouder van de bank krijgen ook geld.  De bank zal dat geld opnieuw investeren op dezelfde manier, dus weer zonder positief resultaat voor de economie, maar wel met een positief resultaat voor de bank, de aandeelhouders van de bank en de aandeelhouders van de beursgenoteerde bedrijven.

Komt er dan echt niks van die gratis miljarden tot bij ons, de werkende mens?  Neen, echt niks.  Meer nog, het geld komt ook zelden ergens in België terecht.  Nemen we opnieuw het voorbeeld van het fictieve bedrijf: het bedrijf wordt al jaren gesteund door de Belgische overheid, omdat ze veel mensen tewerkstellen krijgen ze gunstmaatregelen zoals het betalen van minder belasting.  Dat geld gaat niet naar het creëren van extra werkplaatsen, maar gaat in de zakken van de aandeelhouders.  Wanneer het bedrijf dan opeens 3000 mensen ontslaat moeten ze geen cent van die voordelen terugbetalen.

Of we kunnen het voorbeeld aanhalen van een fictieve bank, die door de bankencrisis bijna failliet ging, gered werd door de staat en prompt verkocht werd aan de Fransen.  Deze bank kan jaren nadien miljarden winst zonder probleem versluizen naar Frankrijk.  Dragen ze bij aan de economie?  Geen cent.

Maar terug naar ons voorstel om onze spaargelden te gebruiken om de economie te redden: doe het dan snel, want als de regering in dit tempo nieuwe belastingen creëert dan blijft er binnenkort geen spaargeld meer over.