Toen ik het woord eerst hoorde dacht ik ook direct aan een tentsletje, een populair woord in 2010, dat toen verkozen werd tot het woord van het jaar.  Als betekenis vond ik terug: “meisje dat of vrouw die tijdens een meerdaags muziekfestival in haar tentje op het kampeerterrein seksuele betrekkingen heeft met mannen”.

De persoon die het woord uitsprak kende ik in een professionele relatie, ik kon dus moeilijk de focus verleggen van taxislet naar tentsletje, en liet hem zijn verhaal vertellen.  Stel dat er een zelfrijdende taxi bestaat met een zeer geavanceerde vorm van AI (artificiële intelligentie).  De taxi leert zelf en kan zelf beslissingen nemen.  De taxi start zijn werk en vervoert klanten, het geld dat hij ermee verdient wordt op een rekening gezet.  De taxi volgt niet alleen de meest geoptimaliseerde route, maar kan op een bepaald moment ook bepalen om een tweede taxi aan te kopen, de zaken gaan immers goed.  De aankoop, de overdracht van het geld, het koppelen van de nieuwe zelfrijdende taxi aan zichzelf, alles gebeurt door de artificiële intelligentie.  De tweede taxi wordt zijn taxislet!

Ik opperde dat ik het geen slecht idee vond, het banenverlies zou mogelijk gecompenseerd worden, bijvoorbeeld omdat de taxi’s tijdig moeten gekuist worden.  Neen, thuis gebruik je toch ook al een robotstofzuiger, er komt dus geen mens meer aan te pas.

We kwamen vanzelf bij het stopgezette AI-project van Facebook.  De chatbots die het bedrijf ontwikkeld had begonnen in een eigen taal te communiceren, waardoor de controle op de chatbots niet meer mogelijk was.  Officieel werd het project stopgezet omdat de vooropgestelde doelen niet meer konden behaald worden, maar ik vermoed dat heel wat mensen een lichte vorm van paniek kregen door het idee dat robots een eigen taal konden leren.  Beeld je in dat ze de robots niet de opdracht hadden gegeven om te communiceren, maar om bijvoorbeeld een nieuw besturingsprogramma te schrijven voor zichzelf, wie had hen dan nog kunnen stoppen?

Misschien had Elon Musk gelijk toen hij, in een discussie op internet, opperde dat Mark Zuckerberg niet veel kende van AI.  Elon Musk werkt mee aan de ontwikkeling van AI, maar waarschuwt ook dat de robots slimmer kunnen worden dan de mens, wat heel wat problemen met zich meebrengt.  De verplichting om een “kill switch” in te bouwen wordt niet door iedereen gesteund, maar ik kan me indenken dat het een opluchting zou zijn als je op elk moment een robot kon uitschakelen, zeker als hij dingen probeert uit te voeren die schadelijk zijn voor de mens.  Of hoe loste Will Smith het probleem van de agressieve robots ook weer op in de film I, Robot?