ik gebruik even deze benaming omdat we het maar over één ding eens zijn: het is een lekkernij.  de benaming is dan ook niet zo belangrijk, maar het oorspronkelijke recept noemt ‘burrito’s met gehakt en bonen’.  het is typisch mexicaans waarbij de kommen met eten op tafel staan en waar iedereen naar eigen smaak kan toetasten. Voor de mooie presentatie gebruiken we tegenwoordig individuele kommetjes met een deksel.

hoofdbestanddelen zijn tortilla’s (weer moeilijk om met een juiste benaming te komen, het zijn de zachte pannenkoekjes, waarvan je best een kleine maat neemt, zodat je niet teveel in één keer moet nemen) en een gehaktvulling.  daarbij horen nog een aantal eenvoudige zaken als tomaten (in blokjes gesneden), geraspte cheddar, zure room en guacamole (eenvoudig recept ook op deze pagina).  Hiermee vul je een tortilla.

gehaktvulling

500 gr rundsgehakt
1 middelgrote ui (150 gr)
1 teentje knoflook (persen of klein snijden)
400 gr tomatenstukjes uit blik
1 zakje taco kruidenmix (kan je bij Delhaize vinden, het eigen merk heeft zakjes van 25 gr)
125 ml water
300 gr rode bonen uit blik
zoete maïs

bak het gehakt bruin in een beetje olijfolie, voeg er de gesnipperde ui en de knoflook aan toe en laat stoven tot de ui zacht is.  tomaten, bonen, kruiden en water toevoegen en 15 minuten laten sudderen zonder deksel (nodig om de bonen gaar te krijgen en een dikke saus te krijgen). De maïs mag er pas op het laatste in zodat die krokant blijft.

guacamole

1 grote avocado (320 gr), zorg dat hij juist rijp genoeg is om makkelijk te pletten
1 kleine fijngesnipperde ui
2 theelepels citroensap
een paar druppels tabasco
1 kleingehakt tomaatje

de avocado pletten in een kom (of met de mixer, dan is het smeuïger) en de andere ingrediënten erdoor roeren.

als alles goed is heb je nu een grote kom gehaktvulling op tafel staan, waar vier personen van kunnen eten.  daarbij staat een dampend bord tortilla’s die je eerst insmeert met guacamole, dan vult met een schep tomaatjes, een schep gehaktvulling, een strooisel cheddar en een lepel zure room.  met een beetje handigheid slaag je erin om de tortilla zonder morsen op te eten, zoniet zorg je er gewoon voor dat hij heerlijk smaakt.  spoel door met een fles roze cava!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *