dit is een lekker aardappelgerecht dat vrij eenvoudig klaar te maken is (neemt wel wat tijd in beslag) en dat je bij verschillende schotels kunt serveren.  ikzelf eet er curryworst en tomaatjes bij!

wanneer je een grote portie (een grote ovenschaal) van dit gerecht wil maken moet je het absurd lang in de oven zetten, dus maak bij voorkeur individuele porties.  ik neem hoeveelheden voor 2 man.

8 middelgrote aardappelen
100 gram geraspte kaas
20 cl roommelk
1 teentje look
peper, zout, nootmuskaat

neem 2 ovenschaaltjes en wrijf ze in met boter.  schil de aardappelen en snijdt ze in dunne plakjes van ongeveer 1 millimeter.  schik de plakjes in de ovenschaaltjes, wanneer het schaaltje halfvol is voeg je er een half fijngesneden teentje look en een beetje geraspte kaas aan toe.  aardappelen toevoegen tot je bijna aan de rand van het schaaltje zit.  de room verdelen over de 2 ovenschaaltjes en melk toevoegen totdat de aardappelen ongeveer onder staan.  peper, zout en nootmuskaat toevoegen.

oven voorverwarmen op 200°, de schaaltjes afdekken met aluminiumfolie en 30 minuten laten bakken in de oven.  na een half uur moet je door de aardappelen kunnen prikken.

de aluminiumfolie verwijderen, de rest van de geraspte kaas over de schoteltjes strooien en nog 15 minuten in de oven op 200°.

meer uitleg over de curryworst en de tomaatjes: de curryworsten bakken in een pan met een beetje boter.  stevige vleestomaten (1 per man) ontvellen en in stukken snijden, naar eigen keuze de pitten verwijderen of niet.  ajuin fijn snijden en in een kom doen, azijn en olie toevoegen (ongeveer 3 keer meer azijn dan olie, de ajuin moet zowat onder staan) en er een schepje mosterd onder mengen (ik gebruik een vork om de mosterd te nemen en klop het goed dooreen).  tomaten toevoegen, op smaak brengen met peper en zout.

de combinatie lijkt op het eerste zicht nogal onconventioneel, maar de pikante smaak van de curryworsten, de frisse smaak van de tomaatjes en de lekker zware gratin passen wonderwel bij elkaar.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *