16 grote gepelde scampi
1/2 tl pili-pili
5 zwarte peperkorrels
1 kaneelstokje
2 el zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
2 cm gember
1 sjalotje
2 el water
2 el bruine suiker
peper en zout
lente-uitjes
balsamico-azijn

telkens 2 scampi aan een half satéstokje rijgen.

roerbak stukjes gebroken kaneel, de peperkorrels en pili-pili in een droge wok gedurende 2 minuten.   laat het kruidenmengsel afkoelen en stamp het grof in een vijzel.  fruit knoflook, gember en sjalot in de olie.   schep er de gemalen specerijen, peper en zout door en laat alles nog 2 minuten zachtjes bakken.   water bijgieten en 5 minuten, al roerend, laten sudderen.  azijn en suiker toevoegen en laten koken tot de suiker opgelost is.  garnalen toevoegen en 3 tot 5 minuten laten koken tot ze roze zijn.   bestrooi met ringetjes lente-uitjes en serveren als vingerhapjes.

ik heb de saus gemaakt bij varkensvlees (het zal dus ook wel bij kip passen) en het was heel lekker en pikant: ajuin en look stoven, alle kruiden toevoegen en nog wat laten bakken (ik heb alle kruiden in poedervorm), water bijvoegen en laten sudderen (je zal wel verschillende keren water moeten bijvoegen want het droogt snel uit).  balsamicoazijn en suiker bijvoegen (dat maakt het een zoetzure saus), van beide niet teveel want het gaat snel overheersen, de keuken blijft nog 2 dagen naar kaneel ruiken (lekker!).

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *