de logica gevolgd: geen rol voor sp.a in de verkiezingen

Vol overgave hadden we ons weerom op de verkiezingen gestort.  Waar ik vorige keer toch vooral een passieve rol speelde, had ik nu meer werk.  Ik stond negende op de lijst (tegenover plaats 19 de vorige keer), Elke had me gevraagd om haar campagne te steunen omdat het voor haar de eerste keer was (zij kwam zowel voor de gemeente als voor de provincie op), alle drukwerk werd door mij gemaakt (zowel in een online printbouwer als eigen ontwerpen) en voor de sociale media-campagne maakte ik tientallen filmpjes.

Resultaat naar werkdruk: praktisch elke dag werkte ik aan één of ander onderdeel voor onze campagne.  Het doel: minstens onze 3 zetels behouden, maar een vierde zetel zou welkom zijn.

Maar ik werkte niet alleen, vanaf juni werden onze top-kandidaten aan het werk gezet om artikels te schrijven voor de folders en later moesten ze voldoende input geven voor hun visitekaartjes, postkaarten en de kandidatenfolder.  Bij elke folder kwamen er positieve reacties, wat ons deed hopen op het beste.  Iedereen was het er over eens: we hadden een leuke groep kandidaten.

Zelf deed ik nog een laatste inspanning door een kleine 100 brieven te sturen aan jongeren van hier in de buurt die voor de eerste keer gingen stemmen.  Van twee kreeg ik snel een antwoord: kon het wel in tijden van GDPR dat ik hun een brief stuurde op naam en adres?  Ja dus, voor de verkiezingen kunnen de partijen een overzicht krijgen van alle kiezers met naam, voornaam, adres en leeftijd.  Ik dacht: met een aantal persoonlijke programmapunten die jongeren konden aanspreken kon ik ze best selectief aanspreken, eerder dan 10 folders te bussen.

Hadden we een reden om pessimistisch te zijn?  Misschien wel, omdat we geen uitgesproken standpunten hadden waarmee we de kiezer konden overtuigen.  Eigenlijk hadden alle partijen in Steenokkerzeel dezelfde standpunten.  In de media kwamen vooral de huidige burgemeester en de vorige burgemeester aan bod, het leek erop dat de keuze tussen die 2 het belangrijkste thema was.

De dag van de verkiezingen was zonnig.  Ik reed met de fiets naar de sporthal om te gaan stemmen.  Een heel eenvoudige taak: alle bolletjes van onze lijst rood maken (lijst nummer één dan nog) plus Elke aanstippen op de lijst van de provincie.  De rest van de dag was het afwachten.  Om 5 uur werden we verwacht in Teniers om samen de uitslag te bekijken en feest te vieren.  Op voorhand was gezegd: we vieren sowieso feest, of om te vieren dat we een goede uitslag hadden, of om een laatste keer samen te zijn met de leuke ploeg van kandidaten.

Maar toen ik samen met mijn kinderen in Teniers kwam hing er geen feestelijke sfeer.  Er stond een tafel met sandwiches en iedereen zat aan een lange tafel.  Met de gezichten erbij leek het nog meest op de koffietafel van een begrafenis.  De uitslag was in het groot geprojecteerd op de muur, maar voor ik daar aan uit kon wisten ze me al te zeggen: we hebben maar één zetel, N-VA heeft de absolute meerderheid.

Alle mogelijke scenario’s die op voorhand passeerden werden daarmee van de tafel geveegd: geen gesprekken met andere partijen voor een mogelijke coalitie, geen berekeningen maken van hoe een meerderheid kon gevormd worden.  Met iets meer dan 50% van de stemmen had NV-A 14 van de 23 zetels.  Alle andere partijen werden tot bijzaak gebombardeerd.  Groen won nog wel en ging van 1 naar 3 zetels, een tendens die zowat in gans Vlaanderen te zien was.  Vlaams Blok kwam bij ons zelfs niet op, dus die andere tendens, dat ze overal in Vlaanderen goed scoorden, hadden wij gelukkig niet.

Kan je zeggen dat de inwoners van Steenokkerzeel een slechte keuze gemaakt hebben?  Niet per se.  In de afgelopen 6 jaar werden heel wat projecten niet uitgevoerd, meestal werden de projecten die al in de stelling stonden afgewerkt, en hun grootste verwezenlijking was het financieren van een katholieke school, maar de bestuursploeg maakte ook geen grote fouten.  De burgers vonden alleszins dat NV-A het in zijn eentje ook wel kon, en Kurt haalde enorm veel voorkeurstemmen (zo ook trouwens de nummer 2 van NV-A).

Hierboven sprak ik trouwens van NV-A, maar dat is niet correct.  In Steenokkerzeel is het Klaver-NV-A.  Als ik positief blijf over de komende 6 jaar is dat vooral voor het gedeelte Klaver.  Eén van de folders van Klaver-NV-A bevatte hun standpunten, en dat waren in mijn ogen vooral de standpunten van Klaver.  Akkoord, ze haalden vooral stemmen als NV-A, waarschijnlijk hebben we ook de stemmen gehaald die normaal gezien voor Vlaams Blok zouden zijn, maar als ze de standpunten uitvoeren van Klaver, dan valt het allemaal nog mee.

Eén maand na de verkiezingen zit de teleurstelling er bij mij nog in, al heb ik voldoende andere projecten waarmee ik mijn tijd kan vullen.  Met de nationale verkiezingen van volgend jaar verwacht ik een even grote teleurstelling omdat het bijna onmogelijk is om tegen dan de kiezers voor ons te winnen, maar dat is dan tenminste iets verder van mijn deur.

En de volgende gemeenteraadsverkiezingen?  Dat zien we dan wel.  Ik heb alvast 2 eigen projecten voorgesteld op de participatiewebsite van de gemeente.  Misschien ga ik daar wel voluit voor en maak ik het verschil zonder in de gemeenteraad te zitten.  Hoop doet leven!